Bli inget lätt byte

Tänk på detta

Varsågod! En uppgradering till superhjälte.
På mindre än en minut rusta upp er med superkrafter i självförsvar och undvika att vara ett enkelt byte för hackarna.

Steg 1: Grundläggande skyddsutrustning - Lösenord! Om du använder ”Sommar2023” ”hejhej” eller ”123456” så använder ett av Sveriges vanligaste lösenord, sorry! Skapa säkra och unika lösenord genom att mixa stora och små bokstäver, siffror och symboler gärna minst 12 tecken.
Steg 2: Stoppa phishingskurkarna. Var skeptiska mot nästan allt som landar i inkorgen. Kolla alltid avsändaren, ser mailadressen korrekt ut? Stämmer det med avsändarnamnet? Kolla alltid vart länkarna tar dig någonstans INNAN du klickar. Kan du inte avgöra om den är säker, försök ta dig dit på ett annan sätt. Öppna inte bifogade filer om du inte är helt säker. Och logga aldrig in per automatik om du får upp en inloggningsruta.
Steg 3: Aktivera era dubbla superkrafter. Slå på tvåfaktorsautentisering för extra skydd. Det är som att ha två magiska nycklar till er verksamhet och data. Hackarna kommer få kämpa hårt för att komma förbi!"

Och där har ni det, ni kan kalla er superhjältar varje gång du inte går på hackarnas knep!
Men om du skulle göra ett misstag och klicka av bara farten, stäng av datorn och hör av dig till er IT-ansvariga direkt - även om du upplevde att inget hände. Tiden är avgörande för att minimera konsekvenserna!

Några fler tips på vägen!
1.
”Jag har inget att dölja” - Jo, faktiskt!
2. Jobbtelefon och jobbdatorer ska inte lånas ut till barn – Spel och nedladdningar är en säkerhetsrisk.
3. Begränsa åtkomst - Det som går att spärra, ska spärras.
4. Uppdateringar rättar fel - Systemuppdateringar, telefoner, appar
5. Backup - Om olyckan är framme: vad sparar vi, hur ofta och funkar den?
9. Smartare än en hackare – Påminn varandra och visa mail ni fått och fråga om du är osäker.

Vad gör du om du råkar klicka?
Ladda ner vår Räddare i nöden 


Magdalena Hellman

Magdalena Hellman

Marknads­ansvarig & Marknads­strateg

Se serien ”Hackad” på SVT Play

Du är aldrig ensam. Dina rörelser följs ständigt, liksom dina val och dina åsikter. Allt registreras och övervakas. Hur lätt är det att ta över ditt digitala liv? Och hur lätt skulle det vara för en angripare att ta över företag och myndigheter i Sverige? Serien Hackad är ett experiment där hackare lurar sig in på företag och tar över deras nätverk. Vi får se hur lätt det är att följa varje spår som en privatperson tar och hur enkelt det kan vara att göra betalningar i någon annans namn.

https://www.svtplay.se/hackad

Hur stor säkerhetsrisk är du?

Vi har en viktig uppgift till dig: var med och stärk Sveriges cybersäkerhet! En viktig uppgift. Det absolut viktigaste du ska göra det är inte ens särskilt svårt. Inte ens för den mest otekniska personen i världen. Se bara till att du använder säkra lösenord och säkerhetskopierar ofta. En liten insats för dig, en stor insats för Sveriges cybersäkerhet. Här inne finns det flera olika tester att göra.

https://tanksakert.sakerhetskollen.se

Svenska bolag är under stort cybersäkerhetshot

Vi rekommenderar alla att höja nivån på sitt säkerhetstänk. För att få en bild av hur bra koll man har i organisationen är att göra detta test. Det är en början. Sen är det bara att hugga i!

https://sakerhetskollen.se/testa-dig

Våra nyheter

Kanske är du sugen på att skriva något om oss? Här nedan finner du det som hänt oss på sistone. Prata gärna med vår marknadsanskoordinator om du vill få en kommentar.