IT-säkerhet

Så är du en viktig del

Tekniska system är nödvändiga men långt ifrån tillräckliga. Här får du lära dig om varför du är en så viktig del i er IT-säkerhet.

Det finns ingen enkel lösning, punkt. Vi om några, önskar att man bara kunde betala för ett superduperdunderbra system som skyddar dig mot allsköns hot och säkerhetsrisker. Men nu funkar det inte riktigt så i verkligheten. Tyvärr. För oavsett hur höga murar vi bygger eller hur smarta systemen än är kommer de vara gamla redan imorgon. Banditerna var tidigt ute med sin digitalisering och intrångsförsök har blivit en miljardindustri. Det är skrämmande att veta att det tidigare år har skett 6000 dataintrång/dag, bara i Europa. Endast vetskapen om detta får en ju att vilja kasta ut datorn genom fönstret och gå tillbaka till papper och penna. Det positiva är att antalet har minskat men värdet per intrång har däremot mångdubblats.


Pengar är drivkraften
Som med så mycket annat är det pengarna som är drivkraften och vi ser bara en eskalerande utveckling av elakheterna. Intrångsförsöken utvecklas och blir för varje dag mer och mer sofistikerade. Säkerhetssystemen har problem med att se skillnad på var som är bluff eller vad som är riktigt. Du har säkert varit med om att dina viktiga mail ibland hamnat i skräpposten eller att du inte kan ladda ner program som vanligt. Vi som leverantörer måste hela tiden balansera mellan att få ett användarvänligt system som håller hög säkerhet.


Men du kan faktiskt göra lite själv
Det finns något som vi människor har som är vårt största verktyg. En hjärna! Därför gäller det att du som användare tittar med kritiska ögon på allt. Kan detta verkligen vara sant? Brukar vi kommunicera på detta sättet? Glöm inte bort er interna IT-utbildning, för oavsett hur mycket pengar som spenderas på verktyg, övervakning och automatisering så är riskerna som finns med okunnig personal antagligen oacceptabla. Genom att sätt upp riktlinjer och policys så har ni kommit en liten bit på vägen i att kunna fatta säkra beslut. På företaget bör ni ha en policy för hur ofta ni ska byta era lösenord och hur de måste vara komponerade.

Nathanael Derneborg

Nathanael Derneborg

IT-säkerhets­tekniker

Våra nyheter

Kanske är du sugen på att skriva något om oss? Här nedan finner du det som hänt oss på sistone. Prata gärna med vår marknadsanskoordinator om du vill få en kommentar.