Support
Tillbaka

Guldklockans tid är förbi

Idag så hör vi ord som gigekonomi och plattformsekonomi. Termer som kanske för de flesta är okända och orelevanta idag. Men hur kommer det se ut om bara ett par år?

En världsförbättrare i gigekonomin
Dessa nya ekonomiska termer handlar om att göra saker smartare och utnyttja och fördela resurser effektivare med hjälp av ny informationsteknik som ryms i din mobil.

Vi tar några exempel. Bilen.
Du vet väl om att din bil du äger idag står stilla upp emot 90% av tiden. Nu kommer det lösningar som gör att du kan hyra ut din bil via mobilen när du själv inte använder den. Det finns lösningar i storstäder där du låser upp en ”ledig” bil på gatan med din mobiltelefon, du kör bilen dit du ska parkerar den och låser den och du debiteras för den tid du använt bilen direkt i din mobil.

Maten.
Jag har nyligen använt en ”maträddar” applikation i min mobil. Ett café i Värnamo säljer frukostmackorna de annars skulle slänga för halva priset. Jag får ett sms, betalar och hämtar dem, supersmidigt och smart. Det är bra för miljön, min plånbok och det stärker caféets image som världsförbättrare. 

De redan kända.
Andra mer kända plattforms eller gigekonomi lösningar är Airbnb, där du hyr ut din lägenhet eller ditt hus till privatpersoner och företag likt ett hotell samt även Uber där du kan starta din egen taxirörelse med din egen bil och din mobiltelefon.

Guldklockans tid är förbi för arbetsgivaren.
Det handlar i korthet om att koppla ihop tillgång och efterfrågan på varor och tjänster. Idag så utgör gigekonomin ca 2% av vår ekonomi, år 2035 beräknas det att 1,7 miljarder människor är en del av gigekonomin. Med stor sannolikhet även du.  Jag tänker att detta kommer att rita om kartan för hur vi som bor i Värnamo och Småland lever våra liv i framtiden. Guldklockans tid är förbi för länge sedan. Möjligheten som arbetsgivare har haft det sista århundradet med att kunna attrahera och allokera människor och därmed kompetensen till ett företag, kommer troligtvis inte att finnas kvar på samma sätt. Gigekonomin i kombination med en allt mer gryende medvetenhet där människor vill göra skillnad och göra nytta, inte bara för sig själv utan även för andra och hela planeten. Detta kommer att utmana det rådande paradigmet. De företag, organisationer och kommuner vars vision inte ligger i linje med att vara världsförbättrare kommer sannolikt att få det svårare att attrahera unga talanger och kompetens.

Om 10 år.
Jag tänker mig en vanlig dag i Värnamo 2029 börjar med att jag tittar på min ”mobil” och ser vilka tillgängliga ”gig” det finns idag för mig att vara medskapare i.  Termen ”arbete” är inte den vi använder längre. Jag väljer mellan de olika företagen som finns listade utifrån i vilken grad de är världsförbättrare. Jag väljer det företag som ligger mest i linje med det jag brinner för. Jag väljer företaget i Bredaryd som tillverkar maskiner som renar världshaven. Jag signerar mig för jobbet och laddar samtidigt hem arbetsbeskrivningarna som jag ser i mina VR glasögon i den självkörande ubertaxin som tar mig till Bredaryd. Väl framme går jag rakt in i verksamheten och är en medskapare i deras process. Lönen betalas ut i vår egen lokala kryptovaluta vmocoins. Efter dagens slut på väg hem så ger jag min ”arbetsgivare” ett omdöme, precis som även jag får ett omdöme av dem. På så sätt säkras kvaliteten. Senare på kvällen så loggar jag in mig på ett socialt projekt där vi tillsammans med andra entusiaster skapar en ny mötesplats i form av en öppen amfibieteater som växer fram med ideella krafter. Innan jag går och lägger mig så sätter jag mig som ”inte tillgänglig” för ”gig” imorgon. Jag planerar att vara i naturen tillsammans med min familj och njuta av livet och ladda för nästa dag som världsförbättrare.

Om vi skulle beskriva Adam så är han otroligt nyfiken på framtida samhällsstrukturer. Därför har vi bett Adam fundera på vad framtiden skulle kunna erbjuda oss.

Adam Svensson, Framtidskrönikör. Affärsutvecklare på Science Park. Projektledare på Värnamo Näringsliv.


2017-04-19 | Nyheter

 • Läs mer

  Smartare industri med TCS

 • Läs mer

  Dags för klimataktion

 • Läs mer

  Egen webbshop snabbt och enkelt

 • Läs mer

  Videokonferens vi har gjort en jämförelse

 • Läs mer

  Jobba hemifrån - bästa tipsen

 • Läs mer

  Jobba hemifrån - det här behöver du!

Vill du prata mer om det?