Support
Tillbaka

Ett sunt ifrågasättande

Det finns dagar då jag vaknar upp och ser på världen med förundran. Hur kommer det sig att vi gör som vi gör?

Jag brukar ibland leka med tanken att jag kommer från en annan planet och att jag aldrig tidigare hade satt min fot på denna planeten. Det är en kul tankeövning som ger ett vidgat perspektiv och ökat ifrågasättande. 

Ett lysande exempel på sunt ifrågasättande är min kära mormor Vera, hon uttryckte det så klockrent: ”Jag förstår inte varför vi lämnar bort våra barn till någon annan på dagarna, samtidigt som de människor som tar hand om våra barn har lämnat bort sina barn, till någon annan. Varför är vi inte hemma med våra egna barn?” Det blir ju svårt att förklara till en utomjording som aldrig har satt sin fot på planeten varför vi lämnar bort det käraste vi har, våra barn, för att tjäna pengar som vi ger till någon annan.

I spåret av människans drivkraft till självförverkligande och att försörja sig själv, samt viljan att bidra till samhället, kanske vi har tappat något på vägen? Bara för att något var bra en gång i tiden behöver det inte vara bra idag eller imorgon. Detta blir extra tydligt när du ändrar perspektiv och neutralt betraktar det vi alla tar för givet. Frågan dyker ju också upp direkt, vad är det mer vi kan göra bättra och annorlunda imorgon med ett vidgat perspektiv? En av de stora förändringarna och utmaningarna som vi har framför oss är hur vi ser på arbete och vad arbete är. Hur vi använder vår tid och hur vi kan skapa värde för oss själva och andra.

Idag ser vi stora, snabba, hissnade tekniska framsteg inom alla områden. Man pratar om den 4:e och 5:e industriella revolutionen. I en möjlig, ganska nära framtid, så kommer mycket av det vi idag kallar arbete kunna ersättas av distruptiva innovationer, maskiner, Artificiell Intelligens och robotar. Disruption är ett ord för processen där ny teknik och nya sätt att använda den går in och stör befintlig teknik och kända affärsmodeller. Här om dagen lyssnade jag på Gustav Radell, marknadschef på Google Sverige. Han nämnde att automatisering och AI har potentialen att skapa 300.000 nya jobb i Sverige fram till 2030. Samtidigt kommer 500.000 svenskar behöva genomgå någon typ av utbildning varje år för att hänga med i utvecklingen. 

När jag går och funderar i dessa tankar så ser jag en otrolig potential i den bygd som sedan 17 år är mitt hem, Värnamo i Småland. För tänk vilken möjlighet vi har framför oss att verkligen ifrågasätta det sätt på vilket vi lever vårt liv idag. Tar vi hand om oss själva och våra nära och kära? Tillåter vi oss att stanna upp och njuta av livet eller är vi alltid på väg? Är det värde vi skapar i vårt jobb ett riktigt värde? Finns det nya sätt att självförverkliga sig och försörja sig? Kan vi hitta nya sätt att definiera vad ”arbete” är? Respekterar vi moder jord för allt det hon ger oss? Kan vi skapa ett samhälle där det finns utrymme för medmänsklighet och medkänsla?

När jag flyttade till Småland från Stockholm så var det främst för att få mer tid. Jag jobbade bara 20 timmar i veckan och hade möjlighet att både självförverkliga och försörja mig själv. Den nyvunna tiden som jag tjänade på att inte transportera mig och att inte jobba heltid använde jag väl. Jag lyssnade till vad mormor Vera sa och var tillsammans med mina barn och min familj. Nu när robotarna kommer kanske de kan frigöra oss människor från delar av det vi idag kallar arbete. Hittar vi dessutom nya sätt att dela det överskott vi genererar kan vi kanske skapa en framtid där vi lever mer och arbetar mindre med bibehållen välfärd och ökad hälsa för alla.

 

Om vi skulle beskriva Adam så är han otroligt nyfiken på framtida samhällsstrukturer. Därför har vi bett Adam fundera på vad framtiden skulle kunna erbjuda oss.

Adam Svensson, Framtidskrönikör. Affärsutvecklare på Science Park. Projektledare på Värnamo Näringsliv.


2017-04-19 | Nyheter

 • Läs mer

  Egen webbshop snabbt och enkelt

 • Läs mer

  Videokonferens vi har gjort en jämförelse

 • Läs mer

  Jobba hemifrån - bästa tipsen

 • Läs mer

  Jobba hemifrån - det här behöver du!

 • Läs mer

  Pressmeddelande_Netminehuset

 • Läs mer

  Adam funderar Del 4

Vill du prata mer om det?