IT-säkerhet

Varning! Farorna i inkorgen

Du är egentligen bara ett felklick ifrån en katastrof. Det florerar mängder av mail som på ett eller annat sätt vill komma åt uppgifter om dig, lösenord eller plantera virus. Känner du till varningssignalerna?

Läser du dina mail ordagrant? Skulle du kunna ifrågasätta en avsändare i din egna organisation? Har du fått en delad fil av någon du känner till men knappt haft kontakt med? Detta är tre klassiska fallgropar som våra okära virus, hackare, identitetstjuvar och andra bedragare ofta väljer att gräva. Och hålen verkar inte ta slut. Tänk dig att du kör på en av de sämsta grusvägarna du sett, det kommer inte dröja länge innan du kör i en av groparna. Mailen du får i din inkorg är skapade för att se trovärdiga ut, skapa nyfikenhet eller spela på din vilja att göra rätt för dig.

Katastrofen - bara ett klick bort

Det handlar oftast bara om ett klick på en länk eller en fil som ska laddas ner.
Ta en minut och fundera över hur din verksamhet skulle fungera om ni blev utan information och data som är sparad på era datorer, på servern och i system? Hur länge skulle ni kunna fortsätta jobba, producera och ta emot ordrar. Kommer ni kunna skicka iväg ordrar? Kommer ni ihåg "Coop-attacken" sommaren 2021 som stängde ner nästan 800 Coop-butiker. Det tog hela sex dagar innan alla butiker var öppna igen. Värre var det för somliga andra företag som råkade ut för samma attack, där det i enstaka fall blev ett stillestånd på 21 dagar. Det är värt att reflektera över hur länge er verksamhet har råd att stå still och hur ni ska hantera detta mardrömsscenario.

”Oj, nu klickade jag ändå!”

Pinsamt? Ja, kanske det men du måste agera snabbt!

 1. Koppla ner dig från internet!
  Stäng av ditt WIFI om du kör trådlöst, annars drar du helt enkelt ut din nätverkssladd.

 2. Stäng av datorn
  Viruset jobbar på så länge det kan men om du stänger av dess möjligheter minimerar du skadan. Tyvärr är många av dagens virus väldigt smarta och kan planteras vid ett tillfälle för att sedan slå till vid ett senare.

 3. Kontakta Netmine - NU!
  Ring direkt! Vänta inte. Alla tycker det är pinsamt. Har du klickat på en konstig länk. Ring. Nu. Växelnummer till Netmine: 0370-15590.

 4. Ha tålamod
  Beroende på hur omfattande skadan blivit kommer det krävas olika mycket tid. Vi måste återläsa datan från den senaste backupen. Det tar sin tid.

Läs någon av våra andra artiklar om IT-säkerhet "Detta är era IT-säkerhets-måsten" och "Så är den "okunnige" en viktig del"

Magdalena Hellman

Magdalena Hellman

Marknads­ansvarig & Marknads­strateg

De flesta som har klickat har snabbt kommit på vad de gjort. Det viktiga då är att följa punkterna och be om hjälp DIREKT för att minimera konsekvenserna!

”Det var inte meningen. Jag klickade reflexmässigt och tänkte till efteråt.” Många gånger råkar vi klicka på länkar och filer när vi är lite stressade.

Virusen är smarta. Du måste bli smartare. Du kan alltid öppna dina mail - MEN låt dig inte luras att klicka vidare i länkar och bilagor förrän du är helt säker på att innehållet är okej.

Våra nyheter

Kanske är du sugen på att skriva något om oss? Här nedan finner du det som hänt oss på sistone. Prata gärna med vår marknadsanskoordinator om du vill få en kommentar.